„TOP CHEF” szturmem podbił polską widownię. Od dwóch sezonów, w każdą środę widzowie oglądali zmagania profesjonalnych kucharzy. Zacięta rywalizacja, kontrowersyjne czasem decyzje jury budziły skrajne emocje wśród wielbicieli programu, którzy mocno trzymali kciuki za swoich faworytów. Nie zabrakło niespodzianek i dramatycznych momentów.

Przed nami kolejna, trzecia już edycja „TOP CHEF”! Kto zgłosił się do programu? Czy odkryjemy talenty na miarę zakochanego w Polsce Argentyńczyka Martina Gimeneza Castro i znanego z błyskotliwych komentarzy („Sexy boy, sexy food”) Sebastiana Olmy? Fanów Grzegorza Łapanowskiego z pewnością ucieszy fakt, że w 3. sezonie „TOP CHEF” pojawi się on aż w podwójnej roli! Nie tylko poprowadzi show, ale też dołączy do grona jury. Gotowanie z ekscytującą i wciągającą rywalizacją w tle już od 10 września na antenie Telewizji POLSAT.

„TOP CHEF” to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych show na świecie, w którym walczą nie amatorzy, ale osoby zawodowo związane z gotowaniem. Jak pokazały poprzednie edycje show, mogą wziąć w nim udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Najważniejsza jest pasja gotowania i kreatywność. Tu wymagana jest perfekcja w każdym calu, miłość do ryzyka i uwielbienie dla rywalizacji. Trzeba umieć przyrządzić wyszukaną potrawę, ale nie tylko. Program sprawdza podstawowe umiejętności: od predyspozycji do bycia szefem kuchni, po wszechstronność i zdolność szybkiego uczenia się oraz wykorzystania nabytej wiedzy w praktyce.  Wszystko weryfikowane za pomocą kulinarnych zadań. Wyłonionych w castingu kucharzy czekają stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna – duże pieniądze. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program.

Uczestników podczas kolejnych zadań oceni niezwykle profesjonalne jury, w składzie, na którego czele stanie ponownie  Wojciech Modest Amaro. Wojciech Modest Amaro jest właścicielem warszawskiej restauracji „Atelier Amaro”, która jako jedyny polski lokal posiada prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin. Pozostali członkowie jury to: Grzegorz Łapanowski, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz. Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny jest Stypendystą „Culinary Dyplomacy” Departamentu Stanu USA. Gotował z najlepszymi, m.in.: Wojciechem Modestem Amaro, Kurtem Schellerem i Robertem Sową. Dandys, hipster, żarłok, hedonista. Zwiedza świat głównie w celach kulinarnych i nieźle mu idzie. Napisał książki “Smakuje”, „Dwie Ryby”.  Wspólnie z bliskimi mu ludźmi prowadzi Fundację na rzecz edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży – “Szkoła na widelcu”. Pracuje nad nowym projektem, czyli własnym Studiem Kulinarnym. Maciej Nowak to teatrolog, ale przede wszystkim najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów „Podróże kulinarne Macieja Nowaka”, publikowanych w Gazecie Wyborczej. Wreszcie jedyna kobieta w męskim gronie – Ewa Wachowicz, autorka cieszących się ogromną popularnością książek kulinarnych i producentka programu „Ewa gotuje”, który od 7 lat gości na antenie Telewizji POLSAT.


Nie ma więcej wpisów